Τι είναι η Θεραπευτική Γραφή για την οποία τελευταία ακούγονται τόσα πολλά εξ αιτίας των πορισμάτων που έδωσαν πολλοί σύγχρονοι Ερευνητές(Penebaker … )και τα οποία αποτελούν μια νέα αποκάλυψη για την επίδραση και του Γραπτού λόγου στη Θεραπεία εκτός από τον Προφορικό;…Η Θεραπευτική γραφή λοιπόν συνδυάζει τοσο το ενσυνειδητο γραψιμο με σκοπό την επαφή με την ψυχή μας όσο και την βιβλιοιθεραπεία την αφόρμμηση δηλαδη κατάλληλων βιβλίων κυρίως λογοτεχνικών ώστε να αποτελέσουν ένα trigger ψυχή μας.. Να εμπνευστούμε από άλλους ήρωες να μπουμε στο χαρακτήρα τους να τους κατανοήσουμε , να ταυτισθούμε με τα πάθη τους και να καθαρθούμε μαζί τους( συμφωνα με τον ορισμό της κάθαρσης που δίνει ο Αριστοτέλης) Όταν πρωτόάκουσα για την θεραπευτική Γραφη ενθουσιάστηκα διότι συνδλύαζε και τις δυο μου ιδιότητες Αυτή του φιλόλογου και αυτή του Ψυχολόγου.. Κα άλλωστε το είχα δει και η ίδια την αποτελεσματικότητα μου πάνω στους μαθητές μου οι οποίοι διέπλαθαν την Προσωπικότητα τους ΄το΄σο με την αλ]νάλυση λογοτεχνικών έργων(Βιβλιοθεραπεια) όσο και με την παραγωγή γραπτων κειμένων…
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το μόνο φάρμακο που χρησιμοποιούσε η Κλασσική Ψυχοθεραπεία ήταν η Γλώσσα… Με τη μαγική της επίδραση μπορεί ο άνθρωπος να συμβολοποιήσει, να δώσει όνομα και φωνή στα πιο μύχια συναισθήματά του και στις πιο περίεργες και ανορθόδοξες Συγκινήσεις του και έτσι να αποκτήσει επίγνωση των εσωτερικών δυνάμεων που τον κινούν..
Όλα αυτά βέβαια βασίζονται στη Σχέση που θα αποκτήσει με τον Ψυχοθεραπευτή.. Η Σχέση αυτή είναι που θα τον εμπνεύσει, θα τον οδηγήσει να βουτήξει στη σκοτεινή και χαώδικη χώρα των Συναισθημάτων του και να τα αποδώσει με τη γλώσσα, να τα συμβολοποιήσει να τους δώσει Όνομα και άρα να τα κάνει πιο απτά και άρα πιο προσβασιμα στη Συνείδησή του .
Αυτό είναι και το θετικό αλλά ταυτόχρονα και το αρνητικό σημείο της Ψυχοθεραπείας.. Ίσως η Σχέση αυτή με τον Θεραπευτή να τον μπλοκάρει η να μην είναι επαρκής.. διότι ο μόνος χρόνος που συνήθως διαθέτει είναι μια ώρα την εβδομάδα.. Όταν όμως ανοίξουμε τον κρουνό των Συναισθημάτων και ξεχειλίσουμε από αυτά θέλουμε άμεσα να τους δώσουμε διέξοδο.. Εδώ λοιπόν έρχεται ο Γραπτός λόγος .. Η λευκή κόλλα και το μολύβι. Οικονομικά εργαλεία και πάντα προσβάσιμα και διαθέσιμα στον καθένα.. H Λευκή κόλλα μπορεί να σ δεχτεί ατέλειωτα χωρίς Κριτική ,χωρίς διακοπή, χωρίς όρια οποιεσδήποτε Σκέψεις μας.. Βοηθάει όμως αυτό πραγματικά;. Οι Έρευνες έχουν δείξει ότι ενεργοποιούνται περισσότερα μέρη στον εγκέφαλο από. ότι με τον Προφορικό λόγο.. Μπορούν μέσω της Γραφής τα δυσλειτουργικά , δύσκολα και τοξικά Συναισθήματα να μεταφερθούν από την περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται «Αμυγδαλή» στο Πρόσθιο Μετωπιαίο λοβό , να επεξεργασθούν και να απελευθερωθούν..
Σε τι διαφέρει όμως η Θεραπευτική Γραφή από την οποιαδήποτε Γραφή που μπορεί να κάνει καθένας μόνος του και χωρίς καμία καθοδήγηση;.. Στο Σημείο αυτό έχει κριθεί από τους Επιστήμονες που την μελετούν απαραίτητη η Παρουσία ενός θεραπευτή ή έστω ενός Διευκολυντή. (facilitator). Αυτός θα καθοδηγήσει τον άνθρωπο πως να απελευθερώσει τη Γραφή του διότι ας μη ξεχνάμε οι περισσότεροι έχουν δύσκολα βιώματα με αυτή από την παιδική τους ηλικία,γεγονός που τους έχει οδηγήσει να υποστηρίζουν ότι “δεν το χουν με το Γραπτό Λόγο “και τους είναι πολύ δύσκολο να εκφραστούν μέσα απ αυτόν…Παρ όλα αυτά οι Ερευνητές υποστηρίζουν ότι όλοι ανεξεραίτως ΄λεχουμε μέσα μας ένα μια διαρκή ροή λόγου και αρκεί να βρεθεί κάποιος να μας βοηθήσει να τον απαλευθερώσουμε…
Με τη βοήθεια του Θεραπευτή λοιπόν εκτός από την απελευθέρωση θα δοθούν κατευθύνσεις και για τα Πλαίσια Έκφρασης .. Έτσι θα καταστεί δυνατό το άτομο να βάλει κάποια δομή στα λεγόμενα του , κάποια όρια στην έκφραση του γεγονός που θα του δώσει και την αίσθηση του Ελέγχου πάνω στα Εσωτερικά του δρώμενα που μέχρι τώρα τον κατέκλυζαν χαώδικα και ανεξέλεγκτα.. Επίσης θα δοθούν τα κάτάλληλα βιβία για να εμπνευστει και να καλλιεργηθει γλωσσικα και λογοτεχνικά..
Κυρίως όμως ο Θεραπευτής είναι αυτός που θα ακούσει το κείμενο που θα προελθει και με τη βοήθεια του θα γίνει αντικείμενο ανάλυσης και επεξεργασίας τόσο από τον ίδιο όσο κι απ τον Πελάτη του…