ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΨΥΧΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΨΥΧΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΗΠΙΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

ΜΕΤΑΓΝΩΣΗ

(ΜΑΘΑΙΝΩ ΠΩΣ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ)

Η Εστίαση , η Αυτοσυγκέντρωση μαζί με την Προσοχή είναι κάποιες από τις  πολυτιμότερες δεξιότητες του μυαλού.. Αποτελούν τον μηχανισμό που επιτρέπει ποιο ερέθισμα αξίζει να εισέλθει μέσα μας και θα μας επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο..  Χωρίς αυτές η μάθηση οποιασδήποτε Γνώσης η πληροφορίας είναι αδύνατη.

Προσοχή είναι η ικανότητα του ατόμου να επικεντρώνεται στην πληροφορία και στο γνωστικό έργο που έχει μπροστά του αγνοώντας δευτερεύοντα και άσχετα στοιχεία και ερεθίσματα( Hunt  & Marshall   , 2005). Π

Εστίαση της προσοχής σημαίνει επικέντρωση σε κάτι συγκεκριμένο που απαιτεί την προσοχή μας έως ότου αυτό βελτιωθεί ή ολοκληρωθεί.

Αυτοσυγκέντρωση είναι η δύναμη να παραμείνεις εστιασμένος σε αυτό που έχεις ξεκινήσει, αποφεύγοντας αποσπάσεις, περιττούς περισπασμούς και απώλειες πολύτιμης ενέργειας.

. Χωρίς αυτό το μηχανισμό η δουλειά στη σχολική τάξη είναι αδύνατη.. Αλλά αν το καλοσκεφτούμε και όλα τα μέσα γύρω μας που μεταδίδουν πληροφορίες ΜΜΕ, MEDIA αυτόν ζητούν από μας .. Μ αυτόν θέλουνε να τους πληρώσουμε. Και ανταγωνίζονται μεταξύ τους ποιο θα τον κερδίσει λίγο περισσότερο.  

Κάποτε είχαμε ελλείψεις πληροφοριών.. Οτιδήποτε σημαντικό ερχόταν στην εμβέλεια του επιστητού μας κέρδιζε αμέσως την προσοχή μας.. ήταν η εποχή που διψούσαμε για ερεθίσματα. Σήμερα όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Έτσι  ο μηχανισμός αυτός μας επιτρέπει να εντοπίζουμε και να μένουμε επικεντρωμένοι στα έργα και στα θέματα που μας απασχολούν, αψηφώντας ταυτόχρονα τους κάθε λογής περισπασμούς και αγνοώντας όλα όσα δεν είναι σημαντικά για μας δυσκολεύεται να λειτουργήσει με επάρκεια ακόμα και στους πιο φυσιολογικούς ανθρώπους.

  Βέβαια κάποια άτομα (ΔΕΠΠΥ  Η ΔΕΛ) υστερούν ως προς αυτόν και εξ αιτίας βιολογικών παραγόντων.. Αλλά όλοι  κάποτε διαπιστώνουμε ότι η  ικανότητα συγκέντρωση μας δεν είναι ίδια σε όλες τις περιστάσεις.. Είτε αποσπόμαστε η παρασυρόμαστε από τη σωρεία των ερεθισμάτων που μας περιβάλλουν.. Όμως έτσι δυσκολευόμαστε να τελειώσουμε τις εργασίες μας.. Η να παρακολουθήσουμε μια διάλεξη που μας ενδιαφέρει η ακόμα και να συμμετέχουμε πραγματικά σε μια συζήτηση.. Τα παιδιά βεβαίως έχουν τεράστιο πρόβλημα να κατακτήσουν την ύλη που απαιτεί για αυτά το σχολικό πρόγραμμα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι όλα αυτά είναι κληρονομικά και μείς απλά τα αποδεχόμαστε.. Η σημερινή Νευροψυχολογία όμως υποστηρίζει ότι όλες οι δεξιότητες του Μυαλού μπορούν να εξασκηθούν , να εκγυμναστούν και να βελτιωθούν.

 Πως όμως μπορεί να γίνει αυτό;. Σήμερα καθώς η Επιστήμη της Παιδαγωγικής έχει προχωρήσει μιλούν για μια Νέα εκπαίδευση των ανθρώπων για να θεωρηθούν ότι κατέχουν τον απαραίτητο Γραμματισμό του 21 αιώνα . Απαιτεί το εκπαιδευτικό  πρόγραμμα να εκσυγχρονισθεί και να εφοδιάζει τα άτομα με νέες δεξιότητες που θα τα βοηθήσουν να ενταχθούν  με επιτυχία στη Σημερινή Κοινωνία

Μια από αυτές είναι και η ΜΕΤΑΓΝΩΣΗ η αλλιώς η Γνώση του να μάθω πως να μαθαίνω…Η δεξιότητα αυτή περιλαμβάνει την ανάπτυξη της επίγνωσης του πως να εστιάζω τη προσοχή μου.. Πως να μάθω να ξεχωρίζω τα σημαντικά από τ ασήμαντα για μένα πως μπορώ καλύτερα να αποδίδω πως να οργανώνω την μελέτη μου κλπ. Πως μπορώ να αξιοποιώ τις προηγούμενες εμπειρίες μου, να μαθαίνω να εντοπίζω τα στάνταρ να µπορω να κρίνω ότι μαθαίνω, και ακόμα  να  το ανατρέπω ή  να   το αλλάζω αν το θεωρώ αναγκαίο. Μαθαίνω λοιπόν να χειρίζομαι την έρευνα ζωής  μου και να αυτοµόρφωνομαι. Καταλαβαίνουμε όλοι πόσο σημαντικό είναι αυτό σήμερα που το παιδί δεν έχει ανάγκη από καταάκτηση πληροφοριών. Αυτές τις βρίσκει παντού και οποιαδήποτε επιθυμησει.. Το μεγάλο θέμα είναι να μάθει να χειρίζεται και να αξιοποιεί επαρκώς αυτές τις πληροφορίες..

 Στο Κέντρο μας με διαφορες σύγχρονες Τεχνικές επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε επαρκως αυτή τη  Νέα Πολυτιμη Δεξιότητα που θα βοηθήσει όλα τα παιδια ακόμα και αυτά με ΔΕΠΠΥ να μάθουν να εστιάζουν τη προσοχή τους και να εκγυμνάζουν την αυτοσυγκέντρωση τους ώστε να επιτυγχάνουν τους Στόχους τους.

About Author

Related posts

Give a comment