ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ο πρωταρχικός Παράγοντας για να έχει επιτυχή έκβαση η Ψυχοθεραπεία είναι το  Γνήσιο Αίτημα του Πελάτη.  Και για να είναι Γνήσιο  συμβάλουν δύο βασικές παράμετροι: Να προέρχεται από τον ίδιο τον Πελάτη κι όχι από την Πίεση του κοντινού του περιβάλλοντος και δεύτερο να είναι Συγκεκριμένο Αληθινό και Ενσυνείδητο..

.Καταλαβαίνουμε ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ σπάνιο να συμβεί . Συνήθως ο Λόγος που καταφεύγει κάποιος στο Γραφείο του Ψυχοθεραπευτή δε ταυτίζεται με το πραγματικό του Αίτημα το οποίο ίσως και να μη το γνωρίζει ούτε ο ίδιος.

.Είναι  ίσως κάποια Δυσφορία που δεν μπορεί να διαχειριστεί είτε με Συνθήκες του Περιβάλλοντος όπως Απώλειες (Διαζύγιο Πένθος κλπ.),δυσκολίες στις Σχέσεις η εσωτερικές Συνθήκες ανεξέλεγκτες όπως Κρίση Πανικού Κατάθλιψη Φοβίες κλπ. Όλα αυτά τα θεωρεί συνήθως σαν Κακοτυχίες  που του επιβάλλονται εξωτερικά και στις οποίες ο ίδιος ελάχιστα μετέχει…Πολλές φορές μάλιστα βλέπει το Θεραπευτή κάτι σαν μάγο που έχει όλες τις λύσεις στο τσεπάκι του. Λύσεις σα μια μαγική ασπιρίνη που θα του πάρουν άμεσα το Ενοχλητικό Σύμπτωμα και θα μπορεί να ξαναγυρίσει στη Συνηθισμένη Ζωή του.

Είναι λοιπόν πραγματική πρόοδος στη διάρκεια των Συναντήσεων να συνειδητοποιήσει το πραγματικό Θεραπευτικό του Αίτημα και την Ευθύνη που έχει απέναντι σ’ αυτό. Θα αναδυθεί σταδιακά ο αυθεντικός του Εαυτός και  ο Παρατηρητής  μέσα του που θα καταλάβει ότι χρειάζεται ν αναλάβει τη ζωή του στα χέρια του.  Θα νιώσει ότι πρέπει να γίνει εκείνος ο Καραβοκύρης στο Ταξίδι του για την Ίαση και στο Ταξίδι αυτό θα γυρέψει ένα συνοδοιπόρο .Τότε μπορεί με γνήσια ανάγκη να  ζητήσει κάτι τέτοιο ενσυνείδητα από το Θεραπευτή του. Τότε θα μπορούν να συνάψουν οι δυο τους μια Ιερή Συμμαχία. Θα δεσμευτούν  σ αυτό το Ιερό Ταξίδι που θα καταθέσουν και οι δύο την Ψυχή τους και θα αλλάξουν.. βαθιά… Και στο τέλος αυτού του Ταξιδιού ο Πελάτης θα είναι ευγνώμων όχι μόνο γιατί απαλλάχθηκε από τα Συμπτώματα, αλλά και γιατί ολόκληρη η ζωή του σ ΄λες της τις Εκφάνσεις θα αποκτήσει μια Ποιότητα που ποτέ δεν φαντάστηκε… Και ίσως τότε να θεωρήσει τα Συμπτώματα αυτά και τη μεγαλύτερη Ευλογία της Ζωή του.

About Author

Related posts

Give a comment